Fors Mekaniska Werktadin (Fors MW:n) perustaja Leif Fors oli yrittäjä sanan täydessä merkityksessä. Kuten usein on yrittäjien kohdalla, hän ei ollut niinkään kiinnostunut lopputuloksesta vaan siihen johtavasta prosessista. Tämä on kenties yksi selitys sille, miksi hänen yrityksensä toimi niin erilaisilla aloilla aina rakennushankkeista metsästyskoirien koulutukseen ja louhostoimintaan Portugalissa. Leif itse ehti kerätä mittavan kokemuksen muun muassa rakennusalalta.
"Fors MW:n historia on todellisen yrittäjän tarina."

1980-luvun lopulla hän ei osannut vielä kuvitella, että konebisneksestä kasvaisi yksi Euroopan suurimmista metsä- ja maatalouskoneiden tuotantolaitoksista, ja vieläpä Virossa. Leif kertoi tarinan siitä, miten kaikki syntyi: ”80-luvun lopulla nousin Viron lauttaan. Pääasiallinen syy matkalleni oli uteliaisuus ja aimo annos yleistä kiinnostusta. Perillä minua hätkähdytti vain 400 kilometrin päässä Ruotsista asuvien virolaisten kohtaama puute.

En voinut ummistaa silmiäni, kohauttaa olkiani ja matkustaa takaisin kotiin. Tunsin yrittäjänä vastuuta tehdä jotakin. Niin siis jäin enkä oikeastaan koskaan palannut. Näin puutetta, mutta myös mahdollisuuksia. Näin mahdollisuuden luoda itselleni tulevaisuus ja samalla osallistua, vaikuttaa asioihin ja luoda parempi tulevaisuus muillekin.” Fors MW perustettiin vuonna 1992, joten se on vanhin Virossa toimiva ruotsalainen yritys.

Leif jatkoi tarinaansa: ”Aluksi yritys valmisti kaikkea pyörösahoista kynttilänjalkoihin, mutta kannattavuus oli vähän niin ja näin. Ajatus puutavaravaunun valmistamisesta syntyi, koska olin kiinnostunut metsäteollisuudesta.” Tuumasta käytiin toimeen ja ensimmäinen FARMA-perävaunu rakennettiin. Laatu ei ollut alkuun kovin mainittavaa, mutta hinta oli ennennäkemätön. Pienillä metsänomistajilla oli ensimmäistä kertaa varaa hankkia oma perävaunu, ja myynti lähtikin pian kasvuun. Tuolloin tuotannossa oli vain yksi FARMA-malli, mutta nykyään se on yksi Euroopan myydyimmistä puutavaravaunuista ja malleja on runsaasti. Niitä voi myös muunnella lähes loputtomiin.  Perävaunun suosio ei liity mihinkään yksittäiseen ominaisuuteen, vaan siihen, että olemme onnistuneet pitämään myyntihinnan alhaisena vaikka tuote on erittäin laadukas.

Leif kertoi: ”Pidin aina metsistä, minkä ansiosta kiinnostuin myös maasta ja maaperästä. Niinpä aloitin 90-luvun alkupuolella oman metsä- ja maataloustoiminnan Virossa. Nykyään tila kattaa 1357 hehtaaria, josta 900 hehtaaria on metsää. Puuperävaunun valinta oli selvä ja Fors MW:n tuotteita onkin vuosien mittaan testattu monipuolisesti tilalla. Monesti tulin maanantaiaamuna tehtaalle tehtyäni viikonlopun ahkerasti töitä tilalla ja sain koko työporukan mukaan pohtimaan jotakin tiettyä asiaa, kuten sylinterin vääränlaista asennusta. Opimme kuitenkin paljon matkan varrella. Opimme käyttämään tuotteitamme oikeasti.”
Nykyään Fors MW on menestyksekäs yritys, joka työllistää satoja ihmisiä, jolla on tytäryhtiöt Ruotsissa ja Kiinassa ja jonka valikoimissa on kolme markkinoiden johtavaa tuotemerkkiä: FARMA, BIGAB ja FARMA-N (aiemmin NIAB). Fors MW:n aikana on tapahtunut paljon. Viron pankkien romahdus vuonna 1997 ajoi yrityksen lähes konkurssiin. Eräänä helmikuisena yönä vuonna 2006 matkapuhelimeen yhdistetty palohälytys alkoi soida aamuviideltä. ”Ajoin tuhatta ja sataa tehtaalle, jossa näin elämäntyöni katoavan liekkeihin”, Leif muisteli. Palon aiheuttamat vauriot olivat niin mittavat, että se jäi historiaan Viron suurimpana teollisuuspalona.

Jälkikäteen ajateltuna kriisit opettavat eniten. Toiminnan aloittaminen uudelleen palon jälkeen vaati tarkkaa suunnittelua. Fyysinen jälleenrakennus vaati paljon, mutta piti ottaa huomioon myös halumme vastata markkinoiden kysyntään ja tuotteisiimme liittyviin toiveisiin. Tuloksena toiminta elpyi nopeasti. Onnistuimme luomaan tasapainon jälleenrakennuksen ja tuotekehityksen välille – olihan juuri innovointi ollut alkuunpaneva voima Fors MW:n historiassa.
Tuotekehitys on ollut toimintamme ytimessä koko yrityksen olemassaolon ajan. Olemme aina pyrkineet myös kehittämään toimintaamme ja teemme niin vastakin. Uskomme, että jos Leif olisi yhä kanssamme, hän olisi ylpeä nykyisestä asemastamme. Valitettavasti Leif menehtyi monen vuoden syöpätaistelun uuvuttamana huhtikuussa 2015. 

Menneisyytemme on opettanut meitä suhtautumaan tulevaisuuteen nöyrästi. Tiedämme, että mitä tahansa voi sattua, ja että menestys mitataan joka päivä uudelleen innovaatioiden ja asiakaskontaktien kautta. Aina on myös varaa parantaa. Seuraa matkaamme ja tulevia haasteita blogissamme osoitteessa www.forsmw.blogspot.com sekä sosiaalisessa mediassa.

Leif Fors

Fors MW:n perustaja

*Leif Fors kuoli huhtikuussa 2015 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Fors MW on nyt säätiön omistuksessa.
YHTEYSTIEDOT
AS FORS MW
Tule 30
76505 Saue
Estonia
Växel: +3726790000
Fax: +3726790001
info@forsmw.com
Org. no: 10094723
VAT no: EE100189685
HUOLTO
Tel: +46(0)11165770
E-mail: aftermarket@forsmw.com
AS FORS MW @ 2021 | Cookies
Pidätämme oikeuden muuttaa teknisiä tietoja ilman erillistä ilmoitusta. Kaikki kuvat ovat vain havainnollistamistarkoituksessa.